SAðIM ÝÇÝN 12 ALTIN KURAL

 1. MEME SAðLIðINI DÜZENLÝ OLARAK KONTROL EDÝNÝZ;

  Meme saðlýðý ve süt kalitesi kontrolleri düzenli olarak takip edilmelidir. Meme saðlýðý süt fabrikalarý, resmi test  organizasyonlarý, veteriner klinikleri tarafýndan, somatik hücre ölçüm cihazý kullanýlarak veya CMT kullanýlarak test edilebilir. Her inek için meme saðlýðý düzenli olarak takip edilmelidir

2. SAðIM SIRASINI DÜZENLEYÝNÝZ;

Saðým sýrasýný düzenleyiniz. Önce genç, sonra yaþlý, en son tedavi görmüþ inekler saðýlmalýdýr. Hasta inekler en son saðýlmalý ve saðým sistemi hemen yýkanmalý, dezenfekte edilmelidir

3. MEMELERÝ DÝKKATLE TEMÝZLEYÝNÝZ;

Saðým öncesi temizlenmiþ ve kurulanmýþ meme, mastitis kontrolü ve yüksek kalitede süt üretmek için önemlidir. Meme baþý temizliði için onaylanmýþ kimyasallarý kullanýlmalýdýr. Her meme ucunun temizlenmesi için ayrý bir kaðýt veya tekstil havlusu kullanýlmalýdýr. Eðer tekstil havlusu kullanýlýyor ise her saðým sonrasý havlular yýkanýp dezenfekte edilmelidir

4. HER ZAMAN ÖN SAðIM YAPINIZ;

  Saðým baþlamadan önce her meme baþýndan bir miktar kaba süt saðýlarak süt kontrol edilmelidir.  Bir sonraki grup saðýma girmeden önce saðýmhane zemini yýkanmalýdýr. Ön saðým, meme saðlýðý ve süt kalitesi ile ilgili güçlü sinyaller verir. Hastalýk tespitini saðlar ve anormal sütün tanka gitmesini engeller.

5.SAðIM VAKUMUNU KONTROL EDÝNÝZ;

Çiftlikte, vakum ve pulsasyon sisteminin önerilere göre monte edildiði ve çalýþtýðý kontrol edilmelidir. Her zaman her saðým baþlangýcýnda vakum düzeyi kontrol edilmelidir.

6. MEMENÝN HAZIRLANMASINDAN HEMEN SONRA SAðIM BAþLIKLARINI YERLEþTÝRÝP HORTUMLARI AYARLAYINIZ;

  60-90 saniye içerisinde tüm meme ucu hazýrlýklarýnýn tamamlanýp saðýma baþlanmasý gerekir. Saðým baþlýðý takýlmasý sýrasýnda hava giriþi en az düzeyde olmalýdýr. Saðým baþlýðý pozisyonu önden arkaya doðru olmalý ve hortumlar kývrýlmamalýdýr.

7. AþIRI SAðIM YAPMAYINIZ;

  Fazla saðým yapmak  (hyperkeratosise) meme ucunun dýþarý çýkmasýnýn en önemli sebebidir. Saðým tam olarak tamamlandýktan sonra saðým baþlýðý çýkartýlmalýdýr. Saðým baþlýðýnýn çýkartýlmasý el ile veya otomatik baþlýk çýkarýcýlarý (ACR) tarafýndan yapýlan otomatik olarak yapýlýr. Akýþ kontrollü süt saðým sistemlerinde düþük akýþ seviyesi görsel belirlenir.

8. MEME UCUNDA SÜT KALMAMASINA DÝKKAT EDÝNÝZ;

 Saðým tamamlandýðýnda saðým baþlýðýndaki vakum manuel veya otomatik olarak kesilebilir.
Saðým baþlýðýný çýkarmadan önce içerdeki vakum azaltýlmalýdýr. Memeyi sýkmayýnýz. Memenin saðým baþlýðýný çýkarýrken sýkýlmasý meme baþlýklarýnýn aðýz kýsmýndan içeriye hava girmesine ve yeni mastitis vakalarýnýn ortaya çýkmasýna sebep olur.

 9. SAðIM SONRASINDA MEME BAþLARINI  DEZENFEKTE EDÝNÝZ;

   Meme baþlýklarýný çýkardýktan hemen sonra onaylý bir meme dezenfektaný ile her meme baþýný daldýrma veya sprey ekipmanýyla dezenfekte ediniz. Bu iþlem bulaþýcý mastitis mikroplarýnýn inekten ineðe bulaþmasýný önleyen en etkili yöntemdir.

10. SAðIM EKÝPMANLARINI SAðIM SONRASI HEMEN TEMÝZLEYÝNÝZ;

  Saðým baþlýklarýnýn dýþ yüzeyi temizlenmelidir. Saðým ekipmanlarýný her kullanýmdan sonra tavsiyelere uygun olarak; elle veya otomatik olarak, uygun bir deterjan ve sýcaklýkta yýkanmalýdýr. Sistemdeki su drene edilip, kurumaya býrakýlýr. 

 11. SÜTÜ HEMEN SOðUTARAK BAKTERÝ ÜREMESÝNE ENGEL OLUNUZ;

    Her saðýmdan önce veya sonra soðutma sisteminin uygun sýcaklýkta olduðunu kontrol ediniz. Uygun soðutma sýcaklýklarý bakteri geliþmesini yavaþlatýr veya durdurur.

12. EKÝPMANLARINIZIN BAKIMINI ve SERVÝSÝNÝ DÜZENLÝ YAPTIRINIZ;

  Süt kalitesi, süt içeriði ve saðým performansýný takip edip, karþýlaþtýrma yapabilmek için tarihsel bilgileri saklayýn. Meme lastikleri ve hortumlarý tavsiyelere göre düzenli deðiþtirin. Eski lastik çatlar ve dolayýsý ile gözeneklerinde bakteri sayýsýnýn armasýna vede saðým performansýnýn düþmesine sebep olur. Saðým sistemini servis talimat ve tavsiyelerine göre düzenli yaptýrýnýz.

 

 

Copyright 2014 RAMA A. HLVAN YEM SANAY Tm haklar sakldr
Tasarm & Uygulama : mza Yazlm
Ynetim Paneli | Webmail | letiim