SAĞIM İÇİN 12 ALTIN KURAL

 1. MEME SAĞLIĞINI DÜZENLİ OLARAK KONTROL EDİNİZ;

  Meme sağlığı ve süt kalitesi kontrolleri düzenli olarak takip edilmelidir. Meme sağlığı süt fabrikaları, resmi test  organizasyonları, veteriner klinikleri tarafından, somatik hücre ölçüm cihazı kullanılarak veya CMT kullanılarak test edilebilir. Her inek için meme sağlığı düzenli olarak takip edilmelidir

2. SAĞIM SIRASINI DÜZENLEYİNİZ;

Sağım sırasını düzenleyiniz. Önce genç, sonra yaşlı, en son tedavi görmüş inekler sağılmalıdır. Hasta inekler en son sağılmalı ve sağım sistemi hemen yıkanmalı, dezenfekte edilmelidir

3. MEMELERİ DİKKATLE TEMİZLEYİNİZ;

Sağım öncesi temizlenmiş ve kurulanmış meme, mastitis kontrolü ve yüksek kalitede süt üretmek için önemlidir. Meme başı temizliği için onaylanmış kimyasalları kullanılmalıdır. Her meme ucunun temizlenmesi için ayrı bir kağıt veya tekstil havlusu kullanılmalıdır. Eğer tekstil havlusu kullanılıyor ise her sağım sonrası havlular yıkanıp dezenfekte edilmelidir

4. HER ZAMAN ÖN SAĞIM YAPINIZ;

  Sağım başlamadan önce her meme başından bir miktar kaba süt sağılarak süt kontrol edilmelidir.  Bir sonraki grup sağıma girmeden önce sağımhane zemini yıkanmalıdır. Ön sağım, meme sağlığı ve süt kalitesi ile ilgili güçlü sinyaller verir. Hastalık tespitini sağlar ve anormal sütün tanka gitmesini engeller.

5.SAĞIM VAKUMUNU KONTROL EDİNİZ;

Çiftlikte, vakum ve pulsasyon sisteminin önerilere göre monte edildiği ve çalıştığı kontrol edilmelidir. Her zaman her sağım başlangıcında vakum düzeyi kontrol edilmelidir.

6. MEMENİN HAZIRLANMASINDAN HEMEN SONRA SAĞIM BAŞLIKLARINI YERLEŞTİRİP HORTUMLARI AYARLAYINIZ;

  60-90 saniye içerisinde tüm meme ucu hazırlıklarının tamamlanıp sağıma başlanması gerekir. Sağım başlığı takılması sırasında hava girişi en az düzeyde olmalıdır. Sağım başlığı pozisyonu önden arkaya doğru olmalı ve hortumlar kıvrılmamalıdır.

7. AŞIRI SAĞIM YAPMAYINIZ;

  Fazla sağım yapmak  (hyperkeratosise) meme ucunun dışarı çıkmasının en önemli sebebidir. Sağım tam olarak tamamlandıktan sonra sağım başlığı çıkartılmalıdır. Sağım başlığının çıkartılması el ile veya otomatik başlık çıkarıcıları (ACR) tarafından yapılan otomatik olarak yapılır. Akış kontrollü süt sağım sistemlerinde düşük akış seviyesi görsel belirlenir.

8. MEME UCUNDA SÜT KALMAMASINA DİKKAT EDİNİZ;

 Sağım tamamlandığında sağım başlığındaki vakum manuel veya otomatik olarak kesilebilir.
Sağım başlığını çıkarmadan önce içerdeki vakum azaltılmalıdır. Memeyi sıkmayınız. Memenin sağım başlığını çıkarırken sıkılması meme başlıklarının ağız kısmından içeriye hava girmesine ve yeni mastitis vakalarının ortaya çıkmasına sebep olur.

 9. SAĞIM SONRASINDA MEME BAŞLARINI  DEZENFEKTE EDİNİZ;

   Meme başlıklarını çıkardıktan hemen sonra onaylı bir meme dezenfektanı ile her meme başını daldırma veya sprey ekipmanıyla dezenfekte ediniz. Bu işlem bulaşıcı mastitis mikroplarının inekten ineğe bulaşmasını önleyen en etkili yöntemdir.

10. SAĞIM EKİPMANLARINI SAĞIM SONRASI HEMEN TEMİZLEYİNİZ;

  Sağım başlıklarının dış yüzeyi temizlenmelidir. Sağım ekipmanlarını her kullanımdan sonra tavsiyelere uygun olarak; elle veya otomatik olarak, uygun bir deterjan ve sıcaklıkta yıkanmalıdır. Sistemdeki su drene edilip, kurumaya bırakılır. 

 11. SÜTÜ HEMEN SOĞUTARAK BAKTERİ ÜREMESİNE ENGEL OLUNUZ;

    Her sağımdan önce veya sonra soğutma sisteminin uygun sıcaklıkta olduğunu kontrol ediniz. Uygun soğutma sıcaklıkları bakteri gelişmesini yavaşlatır veya durdurur.

12. EKİPMANLARINIZIN BAKIMINI ve SERVİSİNİ DÜZENLİ YAPTIRINIZ;

  Süt kalitesi, süt içeriği ve sağım performansını takip edip, karşılaştırma yapabilmek için tarihsel bilgileri saklayın. Meme lastikleri ve hortumları tavsiyelere göre düzenli değiştirin. Eski lastik çatlar ve dolayısı ile gözeneklerinde bakteri sayısının armasına vede sağım performansının düşmesine sebep olur. Sağım sistemini servis talimat ve tavsiyelerine göre düzenli yaptırınız.

 

 

Copyright © 2014 RAMAŞ A.Ş HİLVAN YEM SANAYİİ Tüm hakları saklıdır
Tasarım & Uygulama : İmza Yazılım
Yönetim Paneli | Webmail | İletişim